Masło orzechowe. 12 ciekawostek o ulubionym przysmaku Ameryki

Ile wydają na masło orzechowe Amerykanie? Około 800 milionów dolarów każdego roku. Mało nie jest. Dla całkowicie niereprezentatywnego porównania w Wielkiej Brytanii na masło orzechowe przeznacza się rocznie „zaledwie” ok. 75,5 miliona dolarów.

#2. Arachibutyrofobia

Spośród najdziwniejszych lęków, które mogą przytrafić się człowiekowi, arachibutyrofobia jest z pewnością jednym z bardziej specyficznych. Jest to bowiem paniczny strach przed tym, że delikwentowi… masło orzechowe przyklei się do podniebienia.

#3. Kanapka z masłem i galaretką

Czym byłyby narodowe spory, gdyby debatowano tylko o sprawach istotnych czy – choć z jakiegokolwiek punktu widzenia – przydatnych… „Kanapka z masłem orzechowym i galaretką”, ulubiony przysmak Ameryki, również stała się przyczyną sporów tak zagorzałych, że cud, że nie doszło do zamieszek. Problem? Poważny – co powinno trafić na chleb pierwsze, galaretka czy masło orzechowe. 96% USA opowiedziało się, że masło… co w sumie jest całkiem praktyczne.

#4. PB&J

Wspomniana wyżej kanapka z masłem orzechowym i galaretką – Peanut Butter & Jelly – ma już sporo ponad wiek historii. Po raz pierwszy, przynajmniej w formie pisemnej, pojawiła się na łamach Magazine of Culinary Science and Domestic Economics, czasopisma wydawanego przez Boston Cooking School. Była to jedna z propozycji na „uatrakcyjnienie” tradycyjnych kanapek.

#5. Rak piersi

W 1996 roku rozpoczęto badanie, które potrwało aż do 2010. Badacze postanowili sprawdzić w nim, czy istnieje związek pomiędzy spożyciem masła orzechowego a ryzykiem zachorowań na raka piersi. Okazało się, że i owszem. Eksperyment na 9 tys. kobiet pokazał, że wystarczą trzy posiłki z masłem orzechowym tygodniowo, by obniżyć ryzyko zachorowania niemal o 40%.

#6. Rekord świata

Mimo że pod względem ilości konsumowanego masła orzechowego naprawdę trudno byłoby wyprzedzić Amerykanów, tytuł „największego zjadacza” przysługuje pewnemu Hindusowi. W lutym 2017 roku niejaki Dinesh Shivnath Upadhaya w ciągu zaledwie 60 sekund pochłonął dokładnie 296,6 g masła, ustanawiając tym samym rekord świata.

#7. Diament

Czy z masła orzechowego można mieć jeszcze jakiś, niekoniecznie zdrowotny pożytek? Okazuje się, że tak – wystarczy tylko odpowiednio mocno je ścisnąć. W 2014 roku grupa niemieckich naukowców zdołała, posługując się odpowiednio wysokim ciśnieniem (czyli naśladując naturalne ziemskie procesy), przekształcić słoik masła orzechowego w diament. Niestety uzyskany w ten sposób klejnot bardzo szybko uległ samozniszczeniu.

#8. Masło na Księżycu

Amerykanie lubują się w dodawaniu masła orzechowego także tam, gdzie prawdopodobnie żadnemu innemu narodowi taki eksperyment w ogóle nie przyszedłby do głowy. Trudno więc dziwić się, że zabrali je nawet na Księżyc. W 1971 roku, podczas trzeciej księżycowej wyprawy w dziejach człowieka, słoik masła orzechowego zabrał ze sobą Alan Shepard. Jak twierdził, na szczęście.

#9. Garkuchnia cud–miód

Ile kanapek można zrobić w ciągu godziny? Dokładnie… 49,100 sztuk. Tyle wynosi rekord świata ustanowiony w kampusie Temple University w 2016 roku. Do ich przygotowania potrzebne było 1350 ludzi, 4500 bochenków chleba, 1610 kilogramów galaretki oraz – obowiązkowo, wszak rzecz działa się w USA – 1941 kilogramów, niemal dwie tony masła orzechowego.

#10. Na farmie

Do przygotowania – a co tam, pozostańmy przy amerykańskim rozmachu – 30 tysięcy kanapek z masłem orzechowym potrzeba zbiorów z niecałej połowy hektara uprawy „orzachy podziemnej”. To z tej właśnie rośliny pozyskiwane są orzechy ziemne, które – co warto zaznaczyć – z technicznego punktu widzenia nie są nawet orzechami.

#11. Dzień masła

Masło orzechowe przez lata swojej popularności zdołało doczekać się bez mała statusu ikony. Nic więc dziwnego, że zadedykowano mu specjalny dzień. Amerykanie 24 stycznia obchodzą Dzień Masła Orzechowego. Ponieważ jednak jeden dzień to było za mało, 1 marca jest kolejny – tym razem to Dzień Miłośników Masła Orzechowego.

#12. Tekstura vs płeć

Masło orzechowe wzbudza narodowe debaty, przykuwa też uwagę naukowców, którzy dla odmiany postanowili sprawdzić, czy mężczyźni i kobiety gustują w takim samym rodzaju masła czy też może nie. Okazało się, że nie – podczas gdy kobiety i dzieci preferują masło zmielone na gładko, mężczyźni chętniej sięgają po takie, które ma grudki i wyczuwalne kawałki. Ot, a mówili, że wszyscy jesteśmy tacy sami…

Źródła: 1, 2, 3, 4, 5

Let’s block ads! (Why?)

Źródło: Joemonster.org

Podziel się!

Dodaj komentarz