Czekoladowe brownie z czerwonej fasoli

Przepis na zaskakujące ciasto na bazie czerwonej fasoli! Mocno czekoladowe brownie to idealny pomysł na poprawienie sobie humoru podczas jesiennej słoty.

Składniki:

– 500g czerwonej fasoli (np. marki Halina)
– ¾ szklanki kakao
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 2 banany
– 2 łyżki cukru
– 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
– 2 łyżki mąki
– 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Polewa:
– 2 łyżki oleju kokosowego
– 4 łyżki kakao
– 2 łyżki cukru
– 4 łyżki mleka

Metoda:
1. Fasolę moczyć w wodzie przez 12h. Następnie opłukać i odsączyć. Ugotować do miękkości w nieosolonej wodzie.
2. Siemię lniane namoczyć w 6 łyżkach wody aż siemię będzie miękkie.
3. Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmielić w mikserze. Przełożyć do wysmarowanej olejem formy o średnicy 20cm i piec przez 45 minut w 180 st.C.
4. W międzyczasie przygotować polewę. W rondelku na małym ogniu rozpuścić olej i dodać resztę składników. Dokładnie wymieszać i rozprowadzić po cieście.
5. Cisto po ostygnięciu trzymać przez parę godzin w lodówce.

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist

Let’s block ads! (Why?)

Źródło: iswinoujscie.pl