Głos mieszkańca: Szary blok na Placu Słowiańskim

Głos mieszkańca: Szary blok na Placu Słowiańskim
Otoczenie Placu Słowiańskiego wciąż się zmienia: zostały wyburzone stare budynki, w ich miejscu stanął apartamentowiec, trwają roboty budowlane. Z uwagi na znajdujące się tam secesyjne kamienice, nowe budynki powinny nawiązywać do nich stylem i architekturą. Jednak ten, który wybudowano, znacznie odbiega od reszty, na co zwrócił uwagę mieszkaniec.

– Gdy kilka lat temu wyburzono barak na Placu Słowiańskim obok secesyjnego budynku, pojawiła się nadzieja, że w tak reprezentacyjnym miejscu powstanie nowy budynek o architekturze nawiązującej do budynku istniejącego i kolorystyce pastelowej, charakterystycznej dla secesyjnych budynków. Niestety powstał szary blok, zbliżony do architektury z lat PRL-u. Z daleka wydaje się, że jest jeszcze w budowie, gdyż deski balkonowe przypominają deski odbojowe na rusztowaniach. Pamiętajmy, że jest to miejsce reprezentacyjne, gdyż na wprost czołowej elewacji tego budynku odbywają się różne uroczystości patriotyczne . Dobrze byłoby, gdyby uczestnicy uroczystości zachwycali się piękną architekturą i pastelowymi barwami, tego najmłodszego budynku na Placu Słowiańskim. Niestety, jeżeli pojawiają się emocje, to raczej negatywne. Wiadomo, że teraz już niewiele można zmienić w bryle budynku, ale może miejski architekt poleci naniesienie na frontowej ścianie odpowiednich okładzin w kolorach pastelowych, nawiązujących do architektury secesyjnej, gdyż trzeba przyznać, że szara elewacja pasuje do wyrazistych kolorów pastelowych przylegającej kamienicy secesyjnej , jak przysłowiowy „wół do karety „.

źródło: www.iswinoujscie.pl