III Forum Bezpiecznej Żywności w Warszawie. Green REV Institute i Koalicja Future Food 4 Climate zapraszają

Żródło: PAP Mediaroom

blank

26 listopada 2024 w godzinach 10:30-15:30, w Bibliotece Publicznej m.st. Warszawy, już po raz trzeci odbędzie się Forum Bezpiecznej Żywności – wydarzenie organizowane przez Green REV Institute oraz koalicję Future Food 4 Climate. Wydarzenie jest wspierane przez Ambasadę Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz European Climate Foundation. III Forum Bezpiecznej Żywności zostało objęte patronatem honorowym Prezydenta Miasta Stołecznego Warszawy.

III Forum Bezpiecznej Żywności od 2022 r. tworzy platformę dla debaty o bezpiecznej żywności i roli zrównoważonego systemu żywności dla rozwoju społecznego i ochrony środowiska. W 2024 r. Forum Bezpiecznej Żywności odbywa się w wyjątkowym momencie: powołania władz Unii Europejskiej, w tym Komisarza ds. Rolnictwa i Żywności Christophe Hansena, publikacji raportu Poverty Watch 2024 dotyczącego ubóstwa w Polsce i prac nad Wspólną Polityką Rolną po 2027 r.

Anna Spurek, COO Green REV Institute:

„Zaczęliśmy prace nad utworzeniem Federacji Bezpiecznej Żywności. To kluczowy moment na zaangażowanie obywateli i obywatelek do rzecznictwa i kampanii dla bezpiecznej, zdrowej żywności. Wyzwania związane z naprawą systemu żywności – zarówno społeczne, klimatyczne, zdrowotne – coraz częściej będą obecne w naszym codziennym życiu. Czas na działania. Program REV Roślinna Szkoła pokazuje, że prawo do zdrowej żywności musi być chronione przez legislację i działania państw i UE”.

Program III Forum Bezpiecznej Żywności 2024

10:30-10:50 Otwarcie i przywitanie osób uczestniczących

10:50-12:10 Sesja otwierająca

Podczas sesji otwierającej głos zabiorą:

  • dr Marta Czapnik-Jurak, socjolożka, Banki Żywności
  • przedstawicielka Biura Alicji Łepkowskiej-Gołaś, posłanki na Sejm RP X kadencji, przewodniczącej Podkomisji stałej ds. bezpieczeństwa żywności, eliminowania nieuczciwych praktyk w obrocie żywnością oraz sprzedaży bezpośredniej i handlu detalicznego produktów wytworzonych w gospodarstwach rolnych
  • dr Karolina Zioło-Pużuk, radna m.st. Warszawy, zastępczyni szefa Kancelarii Senatu
  • dr Miłka Stępień, aktywistka klimatyczna, członkini Rady Eksperckiej REV
  • dr Andrzej Kassenberg, współzałożyciel Instytutu na Rzecz Ekorozwoju
  • dr Ryszard Kulik, aktywista i działacz klimatyczny, Klub Myśli Ekologicznej, koalicja Future Food 4 Climate

12:00-12:30 Przerwa kawowa

12:30-14:15 Panel ekspercki pt. „Miasta Przyszłości: dobra polityka żywnościowa, odpowiedzialna polityka klimatyczna i zrównoważony rozwój”

Panel będzie moderowany przez dr Marzenę Cypryańską-Nezlek, ekspertkę REV, wykładowczynię, badaczkę Centrum Działań dla Klimatu i Transformacji Społecznych SWPS.

Prelegenci i prelegentki:

  • radny Dzielnicy Białołęka Filip Pelc
  • radna Miasta Kraków Aleksandra Owca
  • radna Miasta Lublina Monika Kwiatkowska
  • radna Dzielnicy Żoliborz m.st. Warszawa Anna Maria Krasnodębska

14:15-14:30 Sesja zamykająca

14:30-15:30 Lunch i networking (wegański catering powered by SAM)

Green REV Institute zaprasza do zgłaszania udziału na adres julia@greenrev.org.

KONTAKT:

Anna Spurek

e-mail: anna@greenrev.org 

Źródło informacji: Green REV Institute