Orientalne szaszłyki z warzywami

Orientalne szaszłyki z warzywami
Sezon grillowy rozpoczął się na dobre! W poszukiwaniu pomysłów na oryginalne potrawy, które przygotujecie na ruszcie warto zwrócić uwagę na orientalne smaki! Dostępne na rynku mięsa w gotowej marynacie pozwolą na błyskawiczne przygotowanie smakowitych dań, np. szaszłyków z warzywami, które zachwycą wszystkich domowników i gości zgromadzonych podczas grillowej uczty. Smacznego!

Składniki:
– 500 g mięso na szaszłyki w marynacie orientalnej (np. marki Pekpol)
– papryka czerwona (może być ostra)
– papryka zielona
– pieczarki
Sałatka:
– ulubiona sałata (np. masłowa)
– pomidorki koktajlowe
– papryka
– ser typu feta
– oliwki
– sól i pieprz

Przygotowanie:
1. Warzywa dobrze umyć, a pieczarki obrać ze skóry. Patyczki do szaszłyków namoczyć w wodzie.
2. Paprykę czerwoną i zielona pokroić w dużą kostkę, pieczarki w ćwiartki lub grube plastry
3. Na namoczone patyczki nakładać na przemian warzywa i mięso
4. Gotowe szaszłyki piec na grillu aż mięso będzie miękkie lub w piekarniku w temperaturze 220 stopni (około 20-30 minut)
5. Przygotować sałatkę – pokroić wszystkie warzywa w mniejsze części, wymieszać, przyprawić solą oraz pieprzem i dodać ser
6. Szaszłyki podawać z wyrazistymi sosami, np. słodko-kwaśnym lub sweet chili

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Manager