Piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski
Piróg biłgorajski to doskonale znane, tradycyjne danie pochodzące z regionów południowo-wschodniej Polski. Przygotowany na bazie kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu, jajek oraz śmietany jest doskonałym daniem na uroczyste obiady i kolacje.

Składniki:

Ciasto:
• 400g mąki pszennej
• 200g masła
• 20g drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki kwaśnej śmietany

Farsz:
• 200g kaszy gryczanej marki Halina
• 600g ziemniaków
• 300g twarogu
• 4 jajka
• 2 łyżki śmietany
• 2 łyżki masła
• 1 łyżka mięty
• 1 łyżka natki pietruszki
• sól i pieprz

Metoda:
1. Drożdże rozgnieść z cukrem i śmietaną. Mąkę i masło posiekać nożem na stolnicy. Dodać sól i śmietanę z drożdżami i wyrobić. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki.
2. Ziemniaki i kaszę ugotować do miękkości. Odcedzić i utłuc w misce razem z twarogiem. Dodać jajka i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem.
3. Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dno naczynia nałożyć farsz i przykryć drugą połówką ciasta. Piec przez 1,5h w 180 st. C

Łukasz Nocuń
Senior PR & Content Marketing Specialist