Przepis kulinarny Krem z dyni z czerwoną soczewicą

Rozgrzewająca zupa krem z dyni to jesienny klasyk na naszych stołach. Sycąca, aromatyczna i niezwykle smaczna.

Składniki:
Zupa:
– 1 szklanka czerwonej soczewicy (np. marki Halina)
– 1 dynia hokkaido pokrojona w kostkę
– 1 cebula pokrojona w drobną kostkę
– 3 ząbki czosnku
– bulion lub woda
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
– 1/2 łyżeczka suszonej wędzonej papryki
– oliwa
– sól i pieprz

Dodatki:
– 4 kromki bagietki wiejskiej
– ser feta
– pietruszka posiekana
– dowolna sałata
– olej z dyni

Metoda:
1. W garnku podgrzewamy oliwę. Smażymy cebulę z posiekanym czosnkiem.
2. Dodajemy dynię i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie dodajemy soczewicę i przyprawy. Mieszamy i zalewamy całość bulionem lub wodą. Całość gotujemy aż soczewica i dynia zmięknie.
3. Zupę blendujemy. Podajemy z opieczona w piecu i natartą czosnkiem grzanką, serem feta i sałatką. Całość polewamy olejem z dyni.

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist

Let’s block ads! (Why?)

Źródło: iswinoujscie.pl