Ribollita z warzywami

Ribollita z warzywami
Polecamy doskonały przepis na ribollitę, czyli toskańską zupę z fasoli. Ribollita najlepiej smakuje na drugi dzień od ugotowania i temu zawdzięcza swoją nazwę, która oznacza „ugotowana na nowo".

Składniki:
• 200g Suchej białej fasoli Jaś Tyczny Duży (np. marki Halina)
• 200g wędzonego boczku
• 1 duża cebula
• 2 marchewki
• 2 gałązki selera naciowego
• 3 ząbki czosnku
• 1 mała cukinia
• 4 średnie ziemniaki
• 500ml przecieru pomidorowego
• 250ml wody
• 2 listki laurowe
• 4 ziarenka ziela angielskiego
• 1 łyżka listków tymianku lub 1 łyżeczka suszonego
• 1 łyżka posiekanych listków rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
• 200g Jarmużu
• oliwa
• sól i pieprz

Metoda:
1. Fasolę moczymy przez noc. Następnego dnia gotujemy do miękkości.
2. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek siekamy.
3. Boczek kroimy w 1cm słupki. Na odrobinie oliwy smażymy boczek. Powinien dobrze się wytopić i zarumienić. Jeśli boczek był bardzo tłusty zbieramy nadmiar oleju.
4. Dodajemy warzywa i czosnek. Całość smażymy przez 5 minut po czym dodajemy pomidory, wodę oraz przyprawy. Solimy do smaku. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut i umieszczamy w garnku fasolę. Gotujemy jeszcze przez 15 minut.
5. Jarmuż kroimy w duże kawałki i dodajemy do zupy. Całość gotujemy jeszcze przez 5 minut, Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist

Źródło: iswinoujscie.pl