Torcik bezglutenowy ze bitą śmietaną i owocami

Torcik bezglutenowy ze bitą śmietaną i owocami
Bezglutenowy torcik z owocami to nasza propozycja na wiosenne przedpołudnia przy kawie. Lekko słodki tort z pysznymi owocami z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom i gościom.

Składniki:
• 1 opakowanie mieszanki do wypieku ciasta Ocelio
• 150 g masła
• 4 jajka
• 100 ml mleka lub napoju roślinnego
• 600ml śmietany 30%
• 1 opakowanie serka mascarpone
• Sok z 1/2 cytryny
• 6 łyżek cukru
• 1 szklanka wody
• drobne owoce
Metoda:

1. Mieszankę do wypieku ciasta wymieszać z rozpuszczonym masłem, mlekiem, 4 całymi jajkami i 3 łyżkami cukru. Ciasto wyłożyć do okrągłej tortownicy (około 20cm) i piec przez 40 minut w temp. 170 st. C. Po upieczeniu ciasto wystudzić i przekroić na trzy plastry.
2. Śmietanę ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać serek mascarpone i jeszcze chwilę ubijać tak aby wszystko się połączyło.
3. Plastry ciasta rozłożyć na blacie. Wodę wymieszać z sokiem z cytryny. Każdy plaster ciasta skropić wodą i przekładać warstwą masy ze śmietany i serka. Torcik udekorować ulubionymi owocami.

Smacznego!

Łukasz Nocuń
PR & Content Marketing Specialist

Źródło: iswinoujscie.pl