W Polsce Wielki Dzień Pszczół

8 sierpnia obchodzimy Wielki Dzień Pszczół w Polsce. W Polsce występuje blisko 470 gatunków pszczół. Najbardziej znana jest pszczoła miodna.

Z okazji przypadającego w sobotę Wielkiego Dnia Pszczół, resort rolnictwa apeluje, aby wspólnie dbać o pszczoły. Jak podaje, do wytworzenia 1 kg miodu pszczoły muszą odwiedzić nawet kilka milionów kwiatów, a jedna pszczoła produkuje w ciągu całego życia jedną płaską łyżeczkę miodu.

Na mapie Polski i Pomorza Zachodniego jednym z największych ośrodków pszczelarskich jest Dębno. Duża powierzchnia lasów, firmy prowadzące działalność, która nie wpływa negatywnie na pszczoły powoduje, że
miody z Dębna są uwielbiane przez smakoszy w cały Polsce i nie tylko.

– W Gminie Dębno są pszczelarze, jest firma zajmująca się dystrybucją sprzętu dla pszczelarzy i doradztwem, tu są też produkowane miody pitne znane w całym świecie – wylicza burmistrz Dębna Grzegorz Kulbicki.

W tym roku w Dębnie odbyła się konferencja pszczelarska organizowana przez centrum pszczelarskie Łukasiewicz. – Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne – niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk. – Zaopatrując się w pszczele dobrodziejstwa kupujecie „przepustkę” do zdrowia – przekonują właściciele winnicy Anna i Krzysztof Piwowar w gminie Dębno.

Polska jest 9 producentem miodu na świecie. Rośnie eksport i spożycie w Polsce. Coraz większa część miodu wyprodukowanego w Polsce kierowana jest na eksport, który w 2017 r. wyniósł 15,2 tys. t i był o 11 proc.
większy niż rok wcześniej. W 2017 r. w największych ilościach miód z Polski trafiał na rynek francuski (4 tys. ton) i niemiecki (ok. 3 tys. ton), co stanowi łącznie blisko 47 proc. całego eksportu z Polski.

O pszczoły dbają też leśnicy pracujący na terenie Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Szczecinie. W ramach projektu do lasu sprowadzane są pszczoły. Na owady czekają przygotowane barcie w pniach drzew.

Kupując miód warto sprawdzać skąd pochodzi. Najlepiej wybierać od lokalnych pszczelarzy.

Na zdjęciu: Miód z Pomorza Zachodniego jest znany na całym świecie. W Dębnie działa „zagłębie” pszczelarskie.

Fot.: Agata El Halawany, Pasieka Bazylia

Let’s block ads! (Why?)

Źródło: iswinoujscie.pl