Widoczne gołym okiem, czyli do czego dodawać przyprawy grubo mielone

Zdarza się, że przyprawy dobierane są do potraw w sposób przypadkowy. W pośpiechu niejeden kucharz sięga po torebki albo słoiczki z pachnącą zawartością bez konkretnego pomysłu – byleby przyprawić dania. Czasami kulinarny chaos wynika z braku doświadczenia. Lekcję gotowania tym razem zaczniemy od tezy, że nie należy bagatelizować roli przypraw. Warto przypomnieć sobie, że w przeszłości były one na wagę złota – i to dosłownie! Poświęćmy im nieco więcej uwagi, by wydobyć z dań pełnię aromatu i smaku.

Sól i pieprz to nieśmiertelny zestaw, który pojawia się na większości kuchennych blatów i stołów podczas posiłku. Od czegoś trzeba zacząć, lecz z pewnością nie należy na tym kończyć swojej przygody z przyprawami. Nawet nieco bardziej wprawiony szef kuchni może być zaskoczony efektem, jaki daje użycie przypraw grubo mielonych. Charakteryzują się nie tylko bogatszym smakiem, ale mogą stanowić również apetyczną dekorację dania. Przyjemne z pożytecznym? Podpisujemy się pod tym obiema rękami!

Mięsne dania główne

Szykując obiad, bardzo dużą wagę przywiązujemy do składników, które mają zapewnić nam niezrównane doznania smakowe. Jesteśmy skłonni stać w długiej kolejce w sprawdzonym sklepie mięsnym, by zdobyć najświeższe, najbardziej soczyste i dorodne kawałki mięsa. Niech te starania nie pójdą na marne przez kiepskie dobranie dodatków. W większości przypadków mięsa zawsze warto zamarynować przed właściwą obróbką. Jeśli brakuje na to czasu, odpowiednio skomponowane przyprawy grubo mielone nadal będą w stanie sprawić, że na talerzach wyląduje naprawdę efektowny i smakowity kąsek. Nie bójcie się eksperymentować z wyrazistymi i pikantnymi nutami. Połączenie ognistej chili, czerwonej papryki, ziaren gorczycy i czosnku będziecie mogli wypróbować w przepisie na pikantne udka z gulaszem z soczewicy. Tej kombinacji nie brakuje temperamentu!

Pikantne udka z gulaszem z soczewicy

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka
  • 1 opakowanie Przyprawy Pikantnej grubo mielonej Knorr
  • 2 cytryny
  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 puszka soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 papryka
  • 1 łyżka Kminu rzymskiego z Indii Knorr
  • 1 łyżeczka Czosnku z USA Knorr
  • 1 pęczek natki kolendry lub natki pietruszki
  • 200 g jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

  1. Paprykę oraz cebulę pokrój w kostkę. Natkę kolendry lub pietruszki drobno posiekaj. Jedną cytrynę pokrój w półplastry, a drugą sztukę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.
  2. Połącz w misce jogurt naturalny, sok i skórkę z cytryny oraz dopraw całość do smaku wedle uznania Przyprawą Pikantną grubo mieloną Knorr. W marynacie zanurz mięso i pozostaw je na przynajmniej 12 godzin w lodówce.
  3. W naczyniu żaroodpornym wymieszaj odsączoną soczewicę i pomidory z puszki, paprykę, cebulę, plastry cytryny oraz kmin rzymski.
  4. Na górze ułóż zamarynowane udka z kurczaka. Następnie zawiń wszystko w folię aluminiową i wstaw danie na około 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Potem zdejmij folię i piecz całość jeszcze przez około 10 minut do momentu, aż skórka zrobi się chrupiąca. Danie serwuj posypane natką pietruszki lub kolendry.

Warzywa z charakterem

Niejeden dorosły już szef kuchni pamięta z dzieciństwa brejowaty i mdły szpinak, rozgotowaną brukselkę i mało apetycznie pachnący kalafior. Nic dziwnego, że po tego typu doświadczeniach trudno dać wspomnianym produktom drugą szansę. Ochota na próbowanie kolejnych składników też jest mniejsza. Tymczasem warzywa to nie tylko źródło niezbędnych dla zdrowia witamin, ale też skarbnica wyśmienitych smaków. Część z nich zajadać można na surowo, ciesząc się ich chrupkością i naturalnym smakiem. Część wymaga gotowania dla wydobycia wszystkich walorów. Mimo wszystko nadal trudno jest się Wam przekonać do tego, że warzywa mogą być czymś więcej niż tylko dodatkiem do dania głównego?

Najwidoczniej do tej pory w Waszych kuchniach brakowało smakowitych eksperymentów z przyprawami. Ich umiejętne wykorzystanie pomoże podkreślić i urozmaicić warzywne smaki, ale bez ich dominowania. Nie czujecie się jeszcze na tyle pewnie, by samodzielnie tworzyć aromatyczne mieszanki? Skorzystajcie z najnowszej propozycji marki Knorr, której eksperci stworzyli kompozycje grubo mielonych przypraw, pasujących do najróżniejszych dań. Wśród nich znajdziecie zestaw idealny do potraw zarówno warzywnych, jak i mięsnych. Macie ochotę na makaron albo owoce morza? Grunt to przyprawy! By przekonać się o ich potencjale, szef kuchni Knorr poleca przepis na pomidory faszerowane serem feta i szpinakiem.

Pomidory faszerowane serem feta i szpinakiem 

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 1 opakowanie Przyprawy Pikantnej grubo mielonej Knorr
  • 100 g sera feta
  • 8 pomidorów na gałązce
  • 500 g szpinaku
  • 2 szalotki
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 g cieciorki z puszki
  • 1 jogurt naturalny
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 1 szczypta Gałki muszkatołowej z Indonezji Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Odetnij z pomidorów kapelusze wraz z łodygą. Środki pomidorów wydrąż i pokrój drobno miąższ. Cieciorkę odsącz. Czosnek oraz szalotki drobno posiekaj.
  2. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek. Następnie podsmaż czosnek, zeszklij szalotkę, wsyp orzeszki ziemne, a na koniec dodaj wydrążony farsz z pomidorów. Całość smaż do momentu, aż nadmiar wody lekko odparuje.
  3. Wsyp cieciorkę i szpinak oraz wlej jogurt. Wszystko smaż jeszcze przez chwilę, aby szpinak zrobił się miękki.
  4. Danie dopraw do smaku Przyprawą Pikantną grubo mieloną Knorr oraz gałką muszkatołową. Pod koniec wrzuć fetę i lekko wymieszaj ze sobą składniki.
  5. Przygotowanym farszem nadziej wydrążone pomidory, a następnie przykryj je pozostawionymi główkami na gałązce. Pomidory wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

W kuchni jak ryba w wodzie!

Ryby i owoce morza to rodzaj mięsa, który zasługuje na szczególną uwagę. Wiele mówi się o dobroczynnym wpływie ryb na zdrowie, lecz nie zawsze przekłada się to na ich spożycie. Dary mórz i rzek często traktowane są jako wyszukane artykuły odpowiednie na szczególne okazje i serwowane wyłącznie od święta. Z tego względu pojawiają się też dylematy związane z ich przygotowaniem. Karp po żydowsku i sałatka śledziowa to bardzo lubiane receptury, lecz nie warto ograniczać wyłącznie do nich swojego repertuaru dań.

Ryby i owoce morza powinny być serwowane w towarzystwie dodatków najwyższej jakości. Szczególnie rekomendujemy przyprawy z naturalnym składem, bez konserwantów i bez dodatku glutaminianu sodu. Jesteście ciekawi, jak sprawdzą się w praktyce? Grubo mielone przyprawy pierwszorzędnie urozmaicą smak eleganckiej sałatki z ośmiornicą z grilla. Do dzieła!

Sałatka z ośmiornicą z grilla

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość osób: 4

Składniki:

  • 500 g mrożonej gotowanej ośmiornicy (świeżą należy wcześniej ugotować)
  • 2 łyżki  Przyprawy czosnkowej grubo mielonej Knorr
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 1 doniczka rukwi wodnej
  • 100 g rukoli
  • 1 ziemniak
  • 2 ziemniaki fioletowe
  • 100 g czarnych oliwek kalamata
  • 100 g suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ze skórką wrzuć do osolonej gotującej się wody i gotuj je do miękkości.
  2. Gotowe ziemniaki wyłów z wody, ostudź, obierz oraz pokrój w grube półplastry. Wodę po gotowaniu odstaw na bok. Pokrój na spore kawałki ośmiornicę oraz suszone pomidory.
  3. Kawałki ziemniaków i ośmiornicy umieść w koszyczku lub na sitku i na chwilę zanurz je w gorącej wodzie po gotowaniu ziemniaków. Poczekaj, aż składniki lekko się zagrzeją i odstaw, aby woda mogła swobodnie ściec.
  4. W dużym naczyniu połącz oliwę z oliwek, Przyprawę Czosnkową grubo mieloną Knorr, ocet jabłkowy, miód oraz musztardę dijon.
  5. Do przygotowanego sosu dodaj oliwki, liście rukwi wodnej, suszone pomidory i ciepłe kawałki ośmiornicy oraz ziemniaki. Wszystko starannie wymieszaj.

Let’s block ads! (Why?)

zródło: Infowire.pl