Zostaw plastiki, zrób miejsce na słoiki! Kuchnia 2021 roku w duchu eko

Bycie eko w kuchni, już dawno przestało być modą, a stało się elementem codzienności. Po poranną kawę do ulubionej kawiarni wpadamy z własnym kubkiem, zakupy w markecie robimy nie tylko z bawełnianą torbą, ale i z wielorazowymi woreczkami na warzywa i owoce. Skoro poświęcamy też więcej uwagi lodówkowej logistyce i chętniej zgłębiamy tajniki kuchni zero waste, idźmy za ciosem i w ramach noworocznych postanowień zamieńmy plastikowe lunchboxy na słoiki.

Moda na dania w słoikach zaczęła się już kilka lat temu od uroczych deserków, których składniki układane były warstwowo w małych słoiczkach. Dziś w szklane pojemniki z zakrętką bez problemu zmieścimy także inne posiłki i zabierzemy je w podróż czy do pracy.

Smak zamknięty w szkle
Zamiana tradycyjnego, plastikowego lunchboxa na słoiczek ma naprawdę same plusy. Po pierwsze – bezpieczeństwo. Coraz więcej mówi się o negatywnym wpływie na zdrowie plastikowych pojemników służących do przechowywania i odgrzewania posiłków. Przy słoikach tego problemu nie ma – odkręcasz wieczko i odgrzewasz swój lunch bezpośrednio w mikrofalówce. Dobrze rozmieszczone warstwy
i szczelne zamknięcie słoika to także gwarancja zachowania świeżości dania. Po drugie, dania słoikowe w większości są szybkie w przygotowaniu, słoik ułatwia też kontrolowanie wielkości porcji. Po trzecie, słoik zmieścić w nawet niewielkiej torbie i z łatwością wysterylizujesz go w zmywarce.

Zakręć i w drogę!
Powiesz – deser ok, ale jak mam w małym słoiku zmieścić pełnowartościowe śniadanie, czy pożywny lunch, który doda mi energii w pracy? Odpowiedź brzmi – da się! W słoiku bez problemu przechowasz kremowy jogurt z warstwą śniadaniowych płatków kokosowych (które samodzielnie przygotowujesz w urządzeniu Thermomix®) i ulubionych owoców. Dla wyjątkowo zabieganych świetnym rozwiązaniem będzie też nocna owsianka marchewkowo-migdałowa, którą przyszykujesz wieczór wcześniej. A co z lunchem? Niezwykle wdzięczne do przechowywania w słoiku są dania kuchni chińskiej czy azjatyckiej – aromatyczne curry z ciecierzycy i kaszy bulgur czy zupa z grzybami w pięciu smakach. Do tego, w oddzielnym słoiku, niezwykle prosty w przygotowaniu, bo niewymagający pieczenia serniczek Oreo® i menu na cały dzień zamknięte w szkle gotowe!

Wszystkie wymienione dania wydają się niełatwe w przygotowaniu, ale z urządzeniem Thermomix® oraz platformą z przepisami Cookidoo® wykonasz je krok po kroku naprawdę szybko.

Możesz obawiać się, że danie przechowywane w słoiku może zabrudzić torbę i nie dotrwać w transporcie z domu do pracy. By dodatkowo zabezpieczyć swój lunch, ale pozostać w duchu eko użyj popularnych ostatnio woskowijek. To bawełniany materiał zabezpieczony mieszanką wosku pszczelego oraz naturalnych olejków, który staje się świetną alternatywą dla torebek śniadaniowych czy folii aluminiowej. W internetowym sklepie Thermomix® znajdziesz komplet woskowijek w dwóch rozmiarach.

VORWERK POLSKA

Let’s block ads! (Why?)

Źródło: iswinoujscie.pl